facebook pixel

Η αρχή του 2018, όπως θα θυμάστε όσοι παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις μας, ήταν η αρχή για μια περίοδο αστάθειας του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων που συνεχίζεται ως αυτή τη στιγμή, και που μάλιστα έχει επιδεινωθεί κατά τον Φεβρουάριο, καθώς ως σήμερα 25/Φεβ/2018 καταγράψαμε τουλάχιστον 12 μέρες (!) με την τροφοδότηση δεδομένων εκτός λειτουργίας. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο μηχανισμό τροφοδοσίας τρίτων που σταματά να λειτουργεί, και σε μικρότερο βαθμό στο ίδιο το site του Παρατηρητηρίου (οπότε επηρεάζονται και οι πρατηριούχοι, που δεν μπορούν να καταχωρήσουν μεταβολές τιμών).

Η αξία της υπηρεσίας του Παρατηρητηρίου είναι αδιαμφισβήτητη και φαίνεται από το ότι υπάρχουν πολλά μέσα (ηλεκτρονικά κυρίως – sites) που αναμεταδίδουν τις τιμές εδώ και πολλά χρόνια, καθώς οι καταναλωτές θέλουν ενημέρωση για το θέμα μιας και τα καύσιμα αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα εξόδων στον οικογενειακό ή εταιρικό προϋπολογισμό. Θα περίμενε λοιπόν κανείς αυτή η υπηρεσία να είναι περισσότερο σταθερή, αλλά δεν είναι. Απ’όσο γνωρίζουμε η εφαρμογή συντηρείται οριακά από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την κατασκευή της – κατά κάποιο τρόπο τους τη “φόρτωσαν” να την φροντίζουν – και οι οποίοι θα πρέπει να αφήσουν την κύρια ενασχόλησή τους για να φροντίσουν τους σχετικούς μηχανισμούς.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Η περίπτωση του Παρατηρητηρίου είναι από τις λίγες που φορέας/υπηρεσία του Δημοσίου δίνει ανοιχτά Δημόσια δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Χάρη σε αυτά, εφαρμογές όπως το fuelGR επιτρέπουν στον πολίτη, σε εταιρίες, στους ΟΤΑ, κτλ. να προμηθεύονται καύσιμα σε συμφέρουσες τιμές έχοντας σωστή ενημέρωση.

Εμείς στο fuelGR, νιώθουμε υποχρέωση απέναντι στις δεκάδες χιλιάδες χρηστών που μας εμπιστεύονται, να κάνουμε το κάτι παραπάνω για να παραμείνουν οι εφαρμογές λειτουργικές, ακόμη και υπό συνθήκες μη λειτουργικού Παρατηρητηρίου Τιμών. Σχεδιάσαμε λοιπόν και υλοποιήσαμε έναν μηχανισμό εναλλακτικού συγχρονισμού με το Παρατηρητήριο, ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε κατά το δυνατό σωστή ενημέρωση. Αντιλαμβάνεστε ότι ο μηχανισμός αυτός είναι κάτι σαν plan-B (λύση ανάγκης) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική ροή δεδομένων του Παρατηρητήριου. Ως εκ τούτου, όταν στην εφαρμογή βλέπετε σχετικό μήνυμα ότι λειτουργούμε με χαμηλό ρυθμό συγχρονισμού να ξέρετε ότι εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στο Παρατηρητήριο, ο συγχρονισμός τιμών γίνεται μια φορά την ημέρα ή δύο το πολύ με αποτέλεσμα να υπάρχουν και μερικά πρατήρια με λάθος τιμές. Αν η γνώση της σωστής τιμής σε τέτοιες περιόδους είναι σημαντική για εσάς, σας συμβουλεύουμε να δείτε το πρατήριο που σας ενδιαφέρει στο site του Παρατηρητηρίου (εφόσον παραμένει λειτουργικό).

Με την προσθήκη του παραπάνω μηχανισμού, το fuelGR γίνεται η μοναδική εφαρμογή που εγγυάται σχεδόν αδιάλειπτη ενημέρωση. Για παράδειγμα, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, όλα τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης τιμών (sites, άλλες εφαρμογές, κτλ) δίνουν λάθος τιμές κατά μέσο όρο σε 2 στις 5 περιπτώσεις (~40%) καθώς τις τελευταίες 6 μέρες πραγματοποιήθηκαν περίπου 9200 αλλαγές τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο (σε σύνολο περίπου 22000 τιμών που είναι το σύνολο έγγυρων τιμών για όλα τα καύσιμα και όλα τα πρατήρια του Παρατηρητηρίου).