Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Προσθέσαμε μια ενότητα με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις ώστε να μπορείτε μόνοι σας να πάρετε απαντήσεις σε τυχόν απορίες που σας δημιουργούνται σε σχέση με την εφαρμογή. Για οτιδήποτε πέραν αυτών επικοινωνείστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

 

Δημοσιεύτηκε στο Νέα Με ετικέτα: ,

fuelGR με Ασφάλεια

We are secure! Το οποίο σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές fuelGR με βάση τη γεωγραφική σας θέση ώστε να λαμβάνετε αυτόματα τιμές για τα τριγύρω σας πρατήρια, το γεωγραφικό σας στίγμα θα αποστέλλεται στο fuelGR κρυπτογραφημένο, όπως επιβάλλουν οι νέες καλές πρακτικές σε θέματα ασφάλειας. Αυτό ισχύει για τις εκδόσεις Android και Web (τα fuelGR widgets συμπεριλαμβάνονται) ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Όσοι δεν εμπιστεύεστε την ισχυρότατη κρυπτογράφηση που υιοθετήσαμε (SHA256 with RSA 2048bit – αυτή είναι η συνιστώμενη μέθοδος σε όλο το web αυτή τη στιγμή) μπορείτε πάντα να ζητάτε δεδομένα υποδικνύοντας χειροκίνητα την περιοχή που σας ενδιαφέρει:

  • Στη web έκδοση πατήστε δεξί-κλικ και επιλέξτε “Λήψη για αυτό το σημείο” (βλ. και εικόνα).
  • Στην Android έκδοση πιέστε παρατεταμένα με το χέρι στο σημείο του χάρτη που θέλετε και στο μενού που εμφανίζεται επιλέξτε “Λήψη για αυτό το σημείο”.

 

Δημοσιεύτηκε στο Νέα Με ετικέτα: , , ,

Νέο γράφημα

Προσθέσαμε ένα νέο γράφημα με τη μέση τιμή και την τυπική απόκλιση για το υγραέριο, ανά νομό. Τα μεγέθη υπολογίζονται με βάση τιμές δηλωμένες ως και 30 μέρες πριν, καθώς όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, αυτό είναι το μέγιστο νόμιμο διάστημα που μπορεί να ισχύει μία δήλωση τιμής από πρατηριούχο στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων.

Δημοσιεύτηκε στο Νέα, Όλες Με ετικέτα: , , , , , ,

Παλαιότητα Τιμών – Πώς λειτουργεί;

Από την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, τα πρατήρια όφειλαν να ενημερώνουν για τις τιμές τους σε κάθε μεταβολή τιμής. Αν η τιμή παρέμεινε σταθερή για πάνω από 7 ημέρες, ο πρατηριούχος όφειλε να μπει στο σύστημα (www.fuelprices.gr) και να ξαναδηλώσει την ίδια τιμή (ΦΕΚ 975/Β/30-06-2010). Αργότερα, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, το μέγιστο χρονικό διάστημα υποχρεωτικής ενημέρωσης πήγε στις 30 ημέρες και αυτό ισχύει και σήμερα (ΦΕΚ 2090/Β/31-07-2014) . Για τους παραβάτες πρατηριούχους προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα ως 10000€ !

Το Παρατηρητήριο Τιμών, επειδή ως site φτιάχτηκε όταν ίσχυε το 7-ήμερο, παρέχει δυνατότητα φιλτραρίσματος των τιμών με βάση την παλαιότητά τους για διάστημα 7 ημερών. Πρατήριο που όρισε τιμές πριν π.χ. 10 μέρες και τις κρατάει ακόμη, δεν εμφανίζεται στο Παρατηρητήριο και αυτό είναι προφανώς μεγάλο μειονέκτημα, τόσο για το site του Παρατηρητηρίου, όσο και για όλους όσους αναμεταδίδουν τιμές καυσίμων απευθείας από το Παρατηρητήριο Τιμών (διάφορα ενημερωτικά site, κτλ).

Στο fuelGR έχουμε δικό μας αρχείο τιμών και αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε (οι μόνοι;) σε συμφωνία με τον νέο Νόμο (ως 30 ημέρες ίδια τιμή χωρίς ενημέρωση). Αυτό βέβαια έχει ένα μικρό κόστος, το γεγονός ότι δεν αναμεταδίδουμε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές του Παρατηρητηρίου. Ο συγχρονισμός του fuelGR με το Παρατηρητήριο είναι από τη φύση της μια πολύπλοκη και σχετικά χρονοβόρα διαδικασία (54 Νομαρχίες, >5000 πρατήρια, 7 τύποι καυσίμων). Καταχωρήσεις τιμών που γίνονται από πρατηριούχους στη διάρκεια του συγχρονισμού, ενσωματώνονται στο fuelGR με λίγη καθυστέρηση (στον επόμενο συγχρονισμό τιμών). Από την άλλη όμως, βλέπετε στον χάρτη πολλά περισσότερα πρατήρια απ’ ότι αν λειτουργούσαμε κι εμείς με το όριο των 7 ημερών και αναμεταδίδαμε απευθείας τις τιμές του Παρατηρητηρίου. Στην επαρχία, που τα πρατήρια είναι λίγα και οι μεταβολές τιμών όχι τόσο συχνές, η δυνατότητα ορισμού παλαιότητας τιμών ως 30 ημέρες κάνει μεγάλη διαφορά!

Τώρα θα ρωτήσετε, πόσο έντονο είναι αυτό το φαινόμενο; Τι πιθανότητα υπάρχει η τιμή που λέει το fuelGR να μην συμφωνεί με το Παρατηρητήριο; Εκτιμούμε ότι σε ώρες αιχμής (πρωινές ώρες που καταχωρούνται πολλές μεταβολές από πρατηριούχους) μπορεί να είναι ως 50 πρατήρια πανελλαδικά (σε ποσοστό, κάτι λιγότερο από 1%). Στη διάρκεια της ημέρας, το φαινόμενο της ασυμφωνίας είναι ακόμη σπανιότερο (~0.2%).

Στο fuelGR, στις ρυθμίσεις, υπάρχει η δυνατότητα να ορίσετε τι παλαιότητα τιμών δέχεστε. Η συνιστώμενη (και προκαθορισμένη) ρύθμιση είναι το “Μέγιστη Δυνατή” και αντιστοιχεί στο νόμιμο μέγιστο των 30 ημερών. Όσο περιορίζετε το πλήθος ημερών τόσο λιγοστεύουν τα πρατήρια που επιστρέφει το σύστημα. Με παράδειγμα, έστω ένα πρατήριο που καταχώρησε τιμές πριν 3 μέρες. Θεωρώντας ότι δεν υπάρχει άλλος περιορισμός, αυτό το πρατήριο δεν θα εμφανίζεται στην εφαρμογή αν έχετε βάλει παλαιότητα τιμών το “Τιμές ως 2 ημέρες παλιές”.

Με την ευκαιρία, να πούμε ότι έχουμε γίνει δέκτες ερωτήσεων ή και παραπόνων για ασυμφωνία τιμών – “άλλα έλεγε η εφαρμογή και άλλα βρήκα στο πρατήριο“, λένε. Υπάρχουν όντως τέτοιες περιπτώσεις και ο λόγος είναι ένα από τα παρακάτω:

α) Πέσατε στην περίπτωση πρατηρίου που ενημέρωσε όταν το fuelGR έκανε συγχρονισμό με το Παρατηρητήριο (αυτό που εξηγήσαμε παραπάνω).

β) Το πρατήριο “κοροϊδεύει” τον κόσμο! Έχουμε γίνει γνώστες τέτοιων περιπτώσεων από χρήστες του fuelGR που επικοινώνησαν μαζί μας ζητώντας διευκρινήσεις και μετά από διασταύρωση τιμών (αντλία – fuelGR – Παρατηρητήριο) προέκυψε ότι 100% ήταν δόλος/αμέλεια/φταίξιμο από πλευράς πρατηρίου (πουλούσε σε διαφορετική τιμή από την δηλωμένη στο Παρατηρητήριο)!

Μπορείτε να κάνετε μόνοι σας την αιτιολόγηση πιθανής ασυμφωνίας τιμών, να ελέγξετε επί τόπου δηλαδή τι συμβαίνει: το πρατήριο πουλάει σε διαφορετική τιμή από αυτή που δήλωσε ή το fuelGR δεν έχει ακόμη συγχονιστεί. Αυτό γίνεται ελέγχοντας τι έχει δηλώσει το πρατήριο στο Παρατηρητήριο – ότι έχει δηλωμένο στο www.fuelprices.gr αυτό πρέπει να έχει και στην αντλία! Επειδή δεν είναι απλή διαδικασία, έχουμε σκεφτεί να ενσωματώσουμε τέτοιο μηχανισμό στην εφαρμογή! Δεν είναι απλό, έχει αρκετή δουλειά και ως γνωστό εξελίσσουμε το fuelGR στον ελεύθερό μας χρόνο. Θα επανέλθουμε στο θέμα μελλοντικά.

 

Δημοσιεύτηκε στο Λειτουργικά, Όλες Με ετικέτα: , , ,

Ένας Χρόνος fuelGR for Android

Ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 16/12/2015, κυκλοφορήσαμε την τελευταία εκδοχή fuelGR, την έκδοση για Android. Αν και ήταν η πρώτη πλατφόρμα στην οποία θέλαμε να βγάλουμε την εφαρμογή όταν ξεκινήσαμε πίσω στο 2014, η εξοικείωση με την πλατφόρμα των Windows έφερε πρώτη την Windows Desktop έκδοση και ακολούθησαν η Web και η έκδοση για Windows Phone 8. Βέβαια αυτή η καθυστέρηση κατά ένα χρόνο περίπου, συνέπεσε με την έκρηξη πωλήσεων στα smartphones στη χώρα μας. Έτσι πολλοί χρήστες στράφηκαν σε άλλες εφαρμογές που υπήρχαν εκείνη την εποχή με αποτέλεσμα ο πήχης να είναι αρκετά ψηλά όταν στις 16/12/2015 ανεβάσαμε στο Play Store το fuelGR for Android. Η καθυστέρηση όμως έδωσε πολύτιμο χρόνο για να οργανώσουμε καλύτερα το back-end όλων των εφαρμογών και ειδικότερα να βρούμε τις θέσεις των πρατηρίων στο χάρτη. Έτσι το fuelGR for Android, είχε χαρακτηριστικά και ποιότητα ενημέρωσης που δεν υπήρχαν στις άλλες εκδόσεις και φυσικά ούτε στις ανταγωνιστικές εφαρμογές!

Ένα χρόνο μετά, 16/12/2016, μετράμε πάνω από 50000 λήψεις Android και πάνω από 75000 χρήστες έχουν εμπλακεί στο σύνολο των εκδόσεων κάνοντας 2.9 εκατομμύρια κλήσεις δεδομένων. Η εφαρμογή δεν είχε ποτέ σοβαρά προβλήματα ευστάθειας και στην έκδοση 1.9.1 είναι rock-stable με μηδενικές αναφορές προβλημάτων, μικρό μέγεθος και ελάχιστη κατανάλωση μπαταρίας. Κυριολεκτικά το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι απλά να την τρέξει – τα υπόλοιπα γίνονται μόνα τους, όπως αρμόζει σε μια mobile εφαρμογή αυτής της φύσεως!

Κοιτώντας πίσω και αναλογιζόμενοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, λέμε ΝΑΙ! Η αίσθηση του να δημιουργείς κάτι χρήσιμο και “καλοκουρδισμένο” είναι εξαιρετική, κι όταν σου το αναγνωρίζουν και χιλιάδες χρήστες στις κριτικές τους ξεχνάς τον κόπο και την προσπάθεια. Το fuelGR είναι πρώτο στην προτίμηση νέων χρηστών σε αυτό το είδος εφαρμογής και σταθερά στην πρώτη δεκάδα (ως και 1η θέση) στην κατηγορία της στο Play Store.

Στο “φούρνο” σιγοψήνονται νέα χαρακτηριστικά (στην Android πάντα – έχουμε μεγάλη άδεια!!!) με πρώτο πιάτο τη δυνατότητα βαθμολόγησης. Επίσης “φήμες” λένε ότι και η Windows 10 UWP έκδοση που θα αντικαταστήσει τις desktop και phone βρίσκεται σε καλό δρόμο ολοκλήρωσης.

Δημοσιεύτηκε στο Aταξινόμητα, Νέα Με ετικέτα: , , ,

fuelGR for Android v.1.9.1

debugΗ μετάβαση των χρηστών στην έκδοση 1.9.1 σταδιακά ολοκληρώνεται με πάνω από 80% να έχουν ήδη υιοθετήσει το update που διορθώνει ένα σπάνιο bug της 1.9 που σχετίζονταν με αργή επιστροφή γεωγραφικού στίγματος από κάποιες συσκευές.

Πλέον ολοκληρώνουμε 2 εβδομάδες με μηδενικές αναφορές προβλημάτων και μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή είναι rock-stable.

Η συνέχεια επιφυλάσσει εκτενή αναδιοργάνωση του back-end σε διάφορους τομείς.

Δημοσιεύτηκε στο Νέα, Όλες

Πετρέλαιο Θέρμανσης

avg-heating-diesel

Με την ευκαιρία της έναρξης διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, δημιουργήσαμε διαγράμματα μέσης τιμής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης ανά νομό, τόσο για παραλαβή στο πρατήριο όσο και για διανομή κατ’οίκον. Τα διαγράμματα δημιουργούνται με βάση καταχωρημένες τιμές πώλησης (στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων) από τα ίδια τα πρατήρια και μάλιστα με τιμές καταχωρημένες ως 30 ημέρες πριν (όπως ορίζει η νομοθεσία λειτουργείας του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων).

Δημοσιεύτηκε στο Νέα, Όλες Με ετικέτα: , , , ,

Σφιχτές Ρυθμίσεις = 0 Πρατήρια

Δεν υπάρχουν πρατήρια...Μερικές φορές οι πολύ σφιχτές ρυθμίσεις στην εφαρμογή οδηγούν σε μηδενικές λήψεις πρατηρίων. Για παράδειγμα και με βάση περιπτώσεις για υποστήριξη (support) που έχουμε αντιμετωπίσει, τέτοιες ρυθμίσεις είναι τα premium καύσιμα, το υγραέριο, παλαιότητα τιμών “χτες-σήμερα”, καθώς και συνδυασμοί αυτών.

Συνιστούμε γενικά να ψάξετε λίγο την εφαρμογή πριν καταλήξετε σε βιαστικό συμπέρασμα ότι υπάρχει πρόβλημα, κτλ. Επίσης σε τέτοιες περιπτώσεις εκτιμούμε επικοινωνία με email (info@fuelgr.gr) και screenshots καθώς μας βοηθά να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που μας βοήθησαν να ρυθμίσουμε καλύτερα κάποιες παραμέτρους ώστε να είναι πιο ομαλή η λειτουργία της εφαρμογής σε ακραίες περιπτώσεις.

 

 

Δημοσιεύτηκε στο Λειτουργικά, Όλες Με ετικέτα: , ,

fuelGR reports (νέα)

bar-chart-iconΠροσθέσαμε μερικά reports (όπως είχαμε υποσχεθεί), γύρω από το fuleGR dataset. Τα περισσότερα charts υπολογίζονται δυναμικά. Κάποια που ο υπολογισμός τους είναι αρκετά χρονοβόρος είναι προκατασκευασμένα.

Περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα charts προσεχώς, καθώς έχουμε τα δεδομένα και την τεχνογνωσία να το κάνουμε.

Δημοσιεύτηκε στο Νέα, Όλες Με ετικέτα: , , ,

Για την επερχόμενη έκδοση 1.9 και άλλα…

Η επερχόμενη έκδοση 1.9 είναι κύρια έκδοση εσωτερικής αναδιοργάνωσης. Αξιοποιήσαμε καλύτερα τις δυνατότητες του Android και μηχανισμούς που είναι ήδη διαθέσιμοι σε κάθε smartphone με δύο σημαντικά αποτελέσματα:

  • Το μέγεθος της εγκατεστημένης εφαρμογής έπεσε κάτω από το μισό (από ~25ΜΒ σε ~11ΜΒ).
  • Η εφαρμογή μπορεί να μεταφερθεί στην SD (για όσους είστε στριμωγμένοι από μνήμη).

fuelgr-larisa-satΕπιπλέον:

  • Διορθώθηκε ένα λογικό λάθος (που μάλλον δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν 😉 )
  • Έγιναν βελτιστοποιήσεις στο μηχανισμό τροφοδοσίας δεδομένων στο back-end.
  • Βελτιώθηκε η υποδομή μηνυμάτων ώστε να υποστηριχτούν ενέργειες προώθησης (πάντα σε σχέση με καύσιμα και πρατήρια).
  • Προστέθηκε υποδομή για πρατήρια 24ώρης λειτουργίας (χωρίς όμως ακόμη να έχουμε την πληροφορία).

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε να κάνουμε update στη web έκδοση, ενώ υπάρχει σε αργή εξέλιξη και μια Universal Windows Platform (UWP) έκδοση που θα αντικαταστήσει την Windows Desktop 8/8.1/10 και την Windows Phone 8/8.1.

Δεδομένου ότι το Παρατηρητήριο Τιμών δεν έχει άλλη πληροφορία να μας δώσει, η επόμενη καλή πηγή είναι οι εταιρίες. Μπορούμε να πάρουμε αρκετά δεδομένα, έχουμε τρόπους, αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι η συντήρησή τους δεδομένου ότι το τοπίο μεταβάλλεται κυριολεκτικά καθημερινά!!! Στο στάδιο που είμαστε, δεν μπορούμε να μιλάμε παρά μόνο για δομημένη πληροφορία (APIs, database feeds, κτλ). Αυτό φαίνεται να είναι κάτι διαπραγματεύσιμο. Περισσότερα προσεχώς…

fuelgr-camoΜε την ευκαιρία, να ευχηθούμε και καλή θητεία στον Δημήτρη Ντέμο που μετά το πτυχίο τον καλεί η “μαμά πατρίδα”.

Δημοσιεύτηκε στο Νέα, Όλες