facebook pixel

Στις αρχές του 2018 ενσωματώσαμε στο fuelGR ένα νέο καύσιμο που αρχισε να γίνεται διαθέσιμο στην αγορά, το φυσικό αέριο (CNG – Compressed Natural Gas). Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καύσιμα, το CNG δεν παρακολουθείται από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα ένα πρατήριο που είναι γραμμένο στο Παρατηρητήριο και εμπορεύεται φυσικό αέριο κίνησης, να δώσει την τιμή στην οποία πουλάει.

Αν και η ενσωμάτωση νέου καυσίμου στο fuelGR είναι απλή υπόθεση και γίνεται εύκολα και γρήγορα με το χέρι, η ενημέρωση τιμών θα πρέπει να γίνεται αυτοματοποιημένα, γιατί απλά ο φόρτος είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ. Στην περίπτωση λοιπόν του φυσικού αερίου διαπιστώσαμε ότι:

  • Η “μαμά” εταιρία καταγράφει η ίδια τα πρατήρια που πωλούν CNG και αυτό είναι καλό γιατί όσο είναι λίγα και αυξάνονται με διαχειρίσιμο ρυθμό, μπορούμε να τα ενσωματώνουμε με το χέρι στη βάση δεδομένων μας
  • Υπάρχει κεντρική τιμολόγηση στο καύσιμο από την ΔΕΠΑ, ως συνιστώμενη τιμή λιανικής. Ειδικότερα, Η ΔΕΠΑ ΑΕ κάθε εβδομάδα ορίζει την λιανική τιμή πώλησης CNG στα δικά της πρατήρια (ΑΝΘΟΥΣΑ και ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ – Αττική). Η τιμή αυτή αποτελεί και την προτεινόμενη τιμή προς τους πρατηριούχους.

Βέβαια, ο κάθε πρατηριούχος, βάσει νομοθεσίας, έχει το δικαίωμα να ορίζει διαφορετική λιανική τιμή (εντός καθορισμένων ορίων) στο δικό του σημείο πώλησης.

Μη έχοντας καλύτερη λύση αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε το CNG στο fuelGR και να ορίζουμε (με το χέρι) ως τιμή για τα 10 (για την ώρα) πρατήρια που πωλούν CNG, την τιμή που ορίζει κάθε εβδομάδα η ΔΕΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο 2 από τα 10 πρατήρια (σε Ανθούσα και σε Άνω Λιόσια) έχουν εγγυημένα σωστή τιμή. Για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζουμε και καλό είναι οι χρήστες να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το πρατήριο, ειδικά αν πρόκειται να διανύσουν και κάποια απόσταση για να πάνε στο πρατήριο. Είναι σχετικά ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι τα πρατήρια ακολουθούν την τιμολογιακή γραμμή της ΔΕΠΑ, δεδομένου και του ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές για μεγάλα χρονικά διαστήματα (πολλές εβδομάδες). Δεν είναι όμως 100% ασφαλής υπόθεση. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους χρήστες του fuelGR ώστε να μην δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις!

Ελπίζουμε ότι μελλοντικά θα έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε τις πραγματικές τιμές από όλα τα πρατήρια που εμπορεύονται CNG. Είναι κάτι που το θέλουμε και θα το επιδιώξουμε.