facebook pixel

Έγινε διαθέσιμη η έκδοση 3.2.1 του fuelGR για Android. Η έκδοση αυτή κάνει μία σημαντική προσθήκη στην εφαρμογή: δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επαληθεύσει στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων (www.fuelprices.gr) μια τιμή που βλέπει στην εφαρμογή (εξαιρούνται οι τιμές φυσικού αερίου που δεν προέρχονται από το Παρατηρητήριο Τιμών).

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, ειδικά αν είστε παλαιοί χρήστες της εφαρμογής, οι εφαρμογές fuelGR λαμβάνουν δεδομένα (βενζινάδικων και τιμών) από το fuelGR API και όχι απευθείας από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων. Ο κύριος λόγος είναι ότι πέρα από τιμές, οι εφαρμογές χρειάζονται επιπλέον πληροφορίες για να κάνουν όλα αυτά που έχετε δει. Κυριότερη τέτοια είναι το γεωγραφικό στίγμα του πρατηρίου που δεν υπάρχει στο Παρατηρητήριο Τιμών αλλά έχει εντοπιστεί και προστεθεί από εμάς. Άρα, τίθεται θέμα περιοδικού συγχρονισμού του fuelGR API με το Παρατηρητήριο Τιμών.

Το fuelGR API συγχρονίζεται με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων περίπου κάθε μισή ώρα, με μια διαδικασία που δεν είναι ακαριαία (διαρκεί αρκετά λεπτά) καθώς συγχρονίζονται δεδομένα βενζινάδικων και τιμές για επτά (7) διαφορετικά καύσιμα. Άρα, αν για παράδειγμα συγχρονιστούν οι τιμές Αμόλυβδης 95 τώρα, ο επόμενος συγχρονισμός θα γίνει μετά από μισή ώρα περίπου. Αν σε αυτό το διάστημα κάποιο πρατήριο αλλάξει τις τιμές του στο www.fuelprices.gr, οι εφαρμογές fuelGR δεν θα το ξέρουν, ακόμη κι αν κάνουν νέα λήψη δεδομένων, γιατί απλά το fuelGR API δεν είναι συγχρονισμένο με την τρέχουσα κατάσταση του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων.

Αυτός ο τεχνικός περιορισμός από πλευράς Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων (δεν μπορεί να δώσει πολλά δεδομένα ακαριαία!) δημιουργούσε μερικές φορές πρόβλημα: ο χρήστης έβλεπε μια τιμή στην εφαρμογή και συναντούσε άλλη τιμή στο πρατήριο! Εκ των πραγμάτων δεν ήταν καθόλου συχνό φαινόμενο και για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών περνούσε απαρατήρητο. Εκτιμάται ότι στη χειρότερη περίπτωση (σε ώρα αιχμής για μεταβολές τιμών) η πιθανότητα ένας χρήστης να κοιτoύσε στην εφαρμογή τιμή που είχε αλλάξει ήταν 2%, ενώ κατά μέσο όρο για όλη τη μέρα ήταν 0.5%. Πρακτικά δεν υπήρχε πρόβλημα αλλά όταν συνέβαινε σίγουρα ήταν δυσάρεστο, ειδικά αν ο χρήστης είχε διανύσει και κάποια απόσταση για να πάει στο πρατήριο.

Σε διερεύνηση περίπου 20 τέτοιων περιπτώσεων, όπου χρήστες μας ονόμασαν το πρατήριο, την ώρα επίσκεψης και την τιμή που βρήκαν, προέκυψε ότι σε 9 στις 10 περιπτώσεις η διαφορετική τιμή στην αντλία που βρήκε ο καταναλωτής δεν συμβάδιζε με ίδια τιμή στο Παρατηρητήριο. Με απλά λόγια: άλλη τιμή είχε δηλωμένη το πρατήριο στο Παρατηρητήριο και σε άλλη (υψηλότερη) τιμή πουλούσε! Φυσικά θα υπήρξαν και άλλες τέτοιες περιπτώσει που δεν μας γνωστοποιήθηκαν και στις οποίες πιθανότατα ο χρήστης να έριξε το φταίξιμο στην εφαρμογή. Και για του λόγου το αληθές, είχαμε πράγματι περιπτώσεις χαμηλής αξιολόγησης της εφαρμογής στο Play Store εξαιτίας διαφοράς στην τιμή αντλίας και fuelGR.

Captcha στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Αποτελέσματα στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων.

Με την έκδοση 3.2.1 όλα αυτά τελειώνουν! Ο χρήστης μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαληθεύσει την τιμή που βλέπει στην εφαρμογή στο site του Παρατηρητηρίου Τιμών, πριν μεταβεί στο πρατήριο. Μπορεί η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο να είναι μικρή, όπως αναφέραμε παραπάνω, εντούτοις καλό είναι να γίνει μια επαλήθευση, ειδικά αν πρόκειται να διανυθεί και κάποια απόσταση! Η λειτουργία αυτή, όπως είναι φυσικό, απαιτεί σύνδεση στο internet. To μόνο αρνητικό στην όλη διαδικασία είναι ότι ο χρήστης θα πρέπει να περάσει από ένα μηχανισμό captcha στο www.fuelprices.gr, να επιλέξει το καύσιμο και μετά να βρει το πρατήριο στα αποτελέσματα (βλ. παραπάνω εικόνες). Προφανώς δεν έχουμε δυνατότητα επέμβασης σε αυτό το σημείο καθώς πρόκειται για το site του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων.

Άλλες βελτιώσεις στη νέα έκδοση είναι:

  • Η δυνατότητα (απ)ενεργοποίησης του αυτόματου zoom από το μενού παρατεταμένης πίεσης στο χάρτη. Είναι κάτι που κανονικά αλλάζει από τις ρυθμίσεις αλλά όταν κάποιος μετακινεί συνεχώς το χάρτη (π.χ. παρακολουθεί μια οδική διαδρομή και ταυτόχρονα βλέπει βενζινάδικα) εξυπηρετεί να μπορείς να το ανοιγοκλείνεις εύκολα.
  • Η StreetView εικόνα του πρατηρίου είναι πλέον ελαχιστοποιημένη σε μέγεθος ώστε να εξοικονομούνται δεδομένα. Επιπλέον ο τρόπος παραγωγής της ακολουθεί τις νέες επιταγές της Google (ενοποιημένα APIs, κτλ).