facebook pixel

Έχει τύχει να λάβουμε μηνύματα από χρήστες του fuelGR ότι βρήκαν στο βενζινάδικο διαφορετική τιμή από αυτή που λέει η εφαρμογή. Αν και οι αναφορές αυτές είναι πολύ σπάνιες, θα εξηγήσουμε τι συμβαίνει και πώς μπορείτε μόνοι σας να ελέγξετε ποιος φταίει, το fuelGR ή το πρατήριο;

Ας δούμε πρώτα ποιο είναι το πλαίσιο αναφοράς, πώς δουλεύει το όλο πράγμα (λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε και στη σελίδα Συχνές Ερωτήσεις):

 • Το fuelGR (η εφαρμογή που χρησιμοποιείτε) παίρνει δεδομένα από τον server του fuelGR.
 • O server του fuelGR συγχρονίζεται με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης κάθε 15 λεπτά περίπου.
 • Κάθε πρατήριο στη Ελλάδα οφείλει βάσει Νόμου να είναι εγγεγραμμένο στο Παρατηρητήριο και να το ενημερώνει, ΚΑΘΕ φορά που αλλάζει τις τιμές του.
 • Αν ένα πρατήριο κρατάει μια τιμή ίδια πάνω από 30 μέρες, οφείλει να ξαναδώσει στο Παρατηρητήριο την ίδια τιμή (να την φρεσκάρει).
 • Πρατήρια που δεν εγγράφονται στο Παρατηρητήριο κινδυνεύουν με πρόστιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ. Πρατήρια που δεν ενημερώνουν τις τιμές κινδυνεύουν με πρόστιμο της τάξης των 1000 ευρώ ανά ασυμφωνία τιμής. Αρμόδια για καταγγελίες είναι η εκάστοτε Περιφέρεια.
 • Την ώρα που ο server του fuelGR συγχρονίζει με το Παρατηρητήριο δεν βλέπει τυχόν καταχωρήσεις που γίνονται εκείνη τη στιγμή. Θα τις δει όμως στον επόμενο συγχρονισμό, σε 15 λεπτά περίπου.

Για να λύσουμε τώρα τις δύο βασικές απορίες:

 1. Γιατί δεν βλέπω το Χ πρατήριο;
  Είτε επειδή δεν είναι γραμμένο στο Παρατηρητήριο ή επειδή είναι μεν γραμμένο αλλά έχει να δώσει τιμές πάνω από 30 μέρες. ΑΡΑ φταίει το πρατήριο! Μην κατηγορείτε το fuelGR για τέτοιο θέμα. Δεν γράφουμε εμείς τα πρατήρια. Γράφονται ΜΟΝΑ τους στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, στο http://www.fuelprices.gr
 2. Γιατί στην εφαρμογή έβλεπα Χ τιμή και στο πρατήριο που πήγα βρήκα Υ τιμή;
  Αυτό μπορεί να συμβεί παροδικά αν μέχρι να πάτε στο πρατήριο, ο πρατηριούχος άλλαξε την τιμή. Αν ο πρατηριούχος ενημέρωσε και το Παρατηρητήριο, τότε σε 20 λεπτά το πολύ η εφαρμογή να δείξει την τιμή της αντλίας. Είναι η περίπτωση που φταίει το fuelGR (είπαμε! ο server δε συγχρονίζει ακαριαία). Τι γίνεται όμως αν ο πρατηριούχος άλλαξε την τιμή στην αντλία αλά έχει άλλη τιμή στο Παρατηρητήριο; Εδώ φταίει το πρατήριο!

Για να μην περιμένετε το 15λεπτό που λέμε παραπάνω ή για να μην ξεκινήσετε ποτέ να πάτε σε μακρυνό πρατήριο με κίνδυνο να βρείτε άλλη τιμή στην αντλία, βάλαμε στο fuelGR μηχανισμό για να δείτε μόνοι σας ποια είναι η τιμή στην οποία ΟΦΕΙΛΕΙ να πουλάει το πρατήριο: προφανώς είναι η δηλωμένη τιμή στο Παρατηρητήριο και δικαιούστε να την ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ! Δικαιολογίες τύπου “ξέχασα να ενημερώσω” ή “το κάνει ο γιός μου και λείπει σε ταξίδι” ή “χάλασε ο Η/Υ και δεν μπορώ να καταχωρήσω”, κτλ κτλ κτλ είναι απλά δικαιολογίες. Ο Νόμος δίνει πολλούς εναλλακτικούς μηχανισμούς στον πρατηριούχο για να δώσει τιμές στο Παρατηρητήριο.

Στην έκδοση 3.3 του fuelGR Android και στο fuelGR για iOS, ενσωματώσαμε μηχανισμό για να μπορείτε σχετικά εύκολα να ελέγξετε την τιμή που έχει δηλωμένη το πρατήριο στο Παρατηρητήριο για το Χ καύσιμο. Η διαδικασία ελέγχου γίνεται σε 3 βήματα (βλ. και τις 3 εικόνες):

 1. Στην καρτέλα πρατηρίου μέσα στο fuelGR, επιλέγετε το κουμπί ελέγχου εγκυρότητας τιμής (βλ. πρώτη εικόνα). Θα ξεκινήσει ο browser της συσκευής σας και θα σας πάει στη σελίδα του Παρατηρητηρίου.
 2. Στη σελίδα του Παρατηρητηρίου (βλ. δεύτερη εικόνα), επιλέγετε το είδος του καυσίμου και κάνετε κλικ στο τετραγωνάκι αριστερά από το “Δεν είμαι ρομπότ”. Να τονίσουμε εδώ ότι πρόκειται για σελίδα του Παρατηρητηρίου – δεν έχουμε δυνατότητα εμείς να την κάνουμε πιο φιλική στη χρήση για τα κινητά. Ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγο zoom με τα δάχτυλα ή να χρειαστεί να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις με εικόνες. Όταν τελειώσετε με τα παραπάνω, πατήστε το κουμπί [Επόμενο] που είναι δεξιά από τους τύπους καυσίμου.
 3. Στη λίστα πρατηρίων/τιμών που θα εμφανιστεί (βλ. τρίτη εικόνα), ψάξτε να βρείτε το πρατήριο που σας ενδιαφέρει και ελέξτε τι τιμή έχει δηλωμένη. Ξέρετε την επωνυμία του πρατηρίου και τη μάρκα του από το fuelGR – βρείτε το στη λίστα. Σιγουρευτείτε ότι κοιτάτε το ίδιο καύσιμο καθώς υπάρχουν απλές και ενισχυμένες εκδόσεις. Επίσης βλέπετε τι ημερομηνία και ώρα ο πρατηριούχος δήλωσε την τιμή.

 • Αν fuelGR, Παρατηρητήριο και αντλία έχουν όλα την ίδια τιμή, τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Αν δεν συμφωνούν και οι τρεις υπάρχει πρόβλημα και φταίει αυτός που είναι μόνος του. Δηλαδή:

 • Αν η αντλία λέει Χ και fuelGR με Παρατηρητήριο λένε Υ, τότε το πρατήριο παρανομεί καθώς πουλάει καύσιμα σε διαφορετική τιμή απ’ότι δήλωσε στο Παρατηρητήριο.
 • Αν αντλία και Παρατηρητήριο λένε Χ και το fuelGR λέει Υ τότε φταίει το fuelGR και θα φταίει για 15 λεπτά περίπου καθώς είναι η περίπτωση που έγινε αλλαγή τιμής πάνω στο συγχρονισμό. Αν δεν διορθωθεί μέσα σε 20 λεπτά η τιμή του fuelGR τότε κάποιο σοβαρότερο τεχνικό πρόβλημα εμποδίζει το fuelGR να συγχρονιστεί με το Παρατηρητήριο.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, μην παραπονιέστε στο fuelGR για τέτοιες ασυμφωνίες τιμής. Μπορείτε να βρείτε μόνοι σας τι φταίει, ποιος φταίει και για πόσο φταίει. Αν χρειαστεί, εμείς στο fuelGR μπορούμε να συνδράμουμε με επιπλέον δεδομένα καθώς έχουμε το ιστορικό των μεταβολών τιμών για τα πρατήρια.

Μην αφήνετε να σας καροϊδεύουν! Προστατέψτε τον ευατό σας μόνοι σας από τους κακούς “επαγγελματίες”. Ταυτόχρονα προστατεύετε τους σωστούς επαγγελματίες αλλά και τους συμπολίτες σας καταναλωτές.