facebook pixel
Με τις τιμές να αλλάζουν με ρυθμούς …πολυβόλων Ουκρανίας 🙁 δημιουργήθηκε έντονο πρόβλημα αξιοπιστίας των δεδομένων τιμών της αγοράς καυσίμων που δημοσιεύονται στα διάφορα μέσα.

Από τη μία υπάρχουν (ευτυχώς πολύ λίγοι) επαγγελματίες που παραβλέπουν την εκ Νόμου υποχρέωσή τους να ενημερώνουν το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων όταν αλλάζουν τιμές, και από την άλλη το Παρατηρητήριο αφήνει για μεγάλο διάστημα τιμές σε κατάσταση “Η τιμή τελεί υπό οριστικοποίηση” με αποτέλεσμα να μην τις κοινοποιεί προς τα έξω (και στο fuelGR) παρά μόνο να τις δημοσιεύει στο δικό του site (http://www.fuelprices.gr) με την παραπάνω ένδειξη (βλ. εικόνα). Αυτό εξασφαλίζει μεν ότι δεν ανεβαίνει κάτι κατά λάθος, πλην όμως στην παρούσα περίσταση με τις πολλές και μεγάλες μεταβολές καθυστερεί τη δημοσίευση των τιμών στα άλλα μέσα (πλην του site του Παρατηρητηρίου) τη στιγμή που τα πρατήρια πωλούν ήδη σε αυτές τις τιμές!

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι καταναλωτές να βλέπουν λάθος τιμές στο fuelGR και στις διάφορες ιστοσελίδες που παρέχουν σχετική ενημέρωση. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τους μηχανισμούς του fuelGR καθώς συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τις τιμές τουλάχιστον 80 φορές τη μέρα. Επίσης τονίζουμε ότι ΔΕΝ καταχωρούμε εμείς τιμές καυσίμων παρά τις αναδημοσιεύουμε με πιο πρακτικό και εύχρηστο τρόπο. Αυτή τη στιγμή κύρια αιτία του προβλήματος είναι το κράτημα σε πολλές τιμές που κάνει το Παρατηρητήριο Τιμών και κοιτώντας ακόμη πιο πίσω η αναταραχή που υπάρχει στις αγορές.

ΟΜΩΣ…. Tο fuelGR παρέχει μέσα από την κάρτα πρατηρίου κουμπί να μεταβείτε στο Παρατηρητήριο και να δείτε τι πραγματικά έχει δηλώσει το Πρατήριο, ακόμη και τις τιμές που το Παρατηρητήριο δεν κοινοποιεί (βλ. εικόνα). Είναι χρήσιμη λειτουργία σε αυτή τη φάση αναταραχής πριν αποφασίσετε να πάτε σε ένα πρατήριο, ειδικά αν είναι μακρινό, και επίσης πριν αποφασίσετε να φορτώσετε όλα τα δεινά της αγοράς καυσίμων στο fuelGR. 

Ενημέρωση 15/03/2022: Το Παρατηρητήριο από σήμερα φαίνεται να μην δημοσιοποιεί κρατημένες τιμές και στη θέση τους μάλλον βάζει τρεις παύλες —. Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να μην υπάρχουν “πίσω από τις παύλες” τιμές που τα πρατήρια χρησιμοποιούν.

Ενημέρωση 07/06/2022: Φαίνεται ότι το φαινόμενο με τις πολλές “υπό οριστικοποίηση” τιμές στο Παρατηρητήριο, έχει περιοριστεί.