facebook pixel

Από την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, τα πρατήρια όφειλαν να ενημερώνουν για τις τιμές τους σε κάθε μεταβολή τιμής. Αν η τιμή παρέμεινε σταθερή για πάνω από 7 ημέρες, ο πρατηριούχος όφειλε να μπει στο σύστημα (www.fuelprices.gr) και να ξαναδηλώσει την ίδια τιμή (ΦΕΚ 975/Β/30-06-2010). Αργότερα, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, το μέγιστο χρονικό διάστημα υποχρεωτικής ενημέρωσης πήγε στις 30 ημέρες και αυτό ισχύει και σήμερα (ΦΕΚ 2090/Β/31-07-2014) . Για τους παραβάτες πρατηριούχους προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα ως 10000€ !

Το Παρατηρητήριο Τιμών, επειδή ως site φτιάχτηκε όταν ίσχυε το 7-ήμερο, παρέχει δυνατότητα φιλτραρίσματος των τιμών με βάση την παλαιότητά τους για διάστημα 7 ημερών. Πρατήριο που όρισε τιμές πριν π.χ. 10 μέρες και τις κρατάει ακόμη, δεν εμφανίζεται στο Παρατηρητήριο και αυτό είναι προφανώς μεγάλο μειονέκτημα, τόσο για το site του Παρατηρητηρίου, όσο και για όλους όσους αναμεταδίδουν τιμές καυσίμων απευθείας από το Παρατηρητήριο Τιμών (διάφορα ενημερωτικά site, κτλ).

Στο fuelGR έχουμε δικό μας αρχείο τιμών και αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε (οι μόνοι;) σε συμφωνία με τον νέο Νόμο (ως 30 ημέρες ίδια τιμή χωρίς ενημέρωση). Αυτό βέβαια έχει ένα μικρό κόστος, το γεγονός ότι δεν αναμεταδίδουμε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές του Παρατηρητηρίου. Ο συγχρονισμός του fuelGR με το Παρατηρητήριο είναι από τη φύση της μια πολύπλοκη και σχετικά χρονοβόρα διαδικασία (54 Νομαρχίες, >5000 πρατήρια, 7 τύποι καυσίμων). Καταχωρήσεις τιμών που γίνονται από πρατηριούχους στη διάρκεια του συγχρονισμού, ενσωματώνονται στο fuelGR με λίγη καθυστέρηση (στον επόμενο συγχρονισμό τιμών). Από την άλλη όμως, βλέπετε στον χάρτη πολλά περισσότερα πρατήρια απ’ ότι αν λειτουργούσαμε κι εμείς με το όριο των 7 ημερών και αναμεταδίδαμε απευθείας τις τιμές του Παρατηρητηρίου. Στην επαρχία, που τα πρατήρια είναι λίγα και οι μεταβολές τιμών όχι τόσο συχνές, η δυνατότητα ορισμού παλαιότητας τιμών ως 30 ημέρες κάνει μεγάλη διαφορά!

Τώρα θα ρωτήσετε, πόσο έντονο είναι αυτό το φαινόμενο; Τι πιθανότητα υπάρχει η τιμή που λέει το fuelGR να μην συμφωνεί με το Παρατηρητήριο; Εκτιμούμε ότι σε ώρες αιχμής (πρωινές ώρες που καταχωρούνται πολλές μεταβολές από πρατηριούχους) μπορεί να είναι ως 50 πρατήρια πανελλαδικά (σε ποσοστό, κάτι λιγότερο από 1%). Στη διάρκεια της ημέρας, το φαινόμενο της ασυμφωνίας είναι ακόμη σπανιότερο (~0.2%).

Στο fuelGR, στις ρυθμίσεις, υπάρχει η δυνατότητα να ορίσετε τι παλαιότητα τιμών δέχεστε. Η συνιστώμενη (και προκαθορισμένη) ρύθμιση είναι το “Μέγιστη Δυνατή” και αντιστοιχεί στο νόμιμο μέγιστο των 30 ημερών. Όσο περιορίζετε το πλήθος ημερών τόσο λιγοστεύουν τα πρατήρια που επιστρέφει το σύστημα. Με παράδειγμα, έστω ένα πρατήριο που καταχώρησε τιμές πριν 3 μέρες. Θεωρώντας ότι δεν υπάρχει άλλος περιορισμός, αυτό το πρατήριο δεν θα εμφανίζεται στην εφαρμογή αν έχετε βάλει παλαιότητα τιμών το “Τιμές ως 2 ημέρες παλιές”.

Με την ευκαιρία, να πούμε ότι έχουμε γίνει δέκτες ερωτήσεων ή και παραπόνων για ασυμφωνία τιμών – “άλλα έλεγε η εφαρμογή και άλλα βρήκα στο πρατήριο“, λένε. Υπάρχουν όντως τέτοιες περιπτώσεις και ο λόγος είναι ένα από τα παρακάτω:

α) Πέσατε στην περίπτωση πρατηρίου που ενημέρωσε όταν το fuelGR έκανε συγχρονισμό με το Παρατηρητήριο (αυτό που εξηγήσαμε παραπάνω).

β) Το πρατήριο “κοροϊδεύει” τον κόσμο! Έχουμε γίνει γνώστες τέτοιων περιπτώσεων από χρήστες του fuelGR που επικοινώνησαν μαζί μας ζητώντας διευκρινήσεις και μετά από διασταύρωση τιμών (αντλία – fuelGR – Παρατηρητήριο) προέκυψε ότι 100% ήταν δόλος/αμέλεια/φταίξιμο από πλευράς πρατηρίου (πουλούσε σε διαφορετική τιμή από την δηλωμένη στο Παρατηρητήριο)!

Μπορείτε να κάνετε μόνοι σας την αιτιολόγηση πιθανής ασυμφωνίας τιμών, να ελέγξετε επί τόπου δηλαδή τι συμβαίνει: το πρατήριο πουλάει σε διαφορετική τιμή από αυτή που δήλωσε ή το fuelGR δεν έχει ακόμη συγχονιστεί. Αυτό γίνεται ελέγχοντας τι έχει δηλώσει το πρατήριο στο Παρατηρητήριο – ότι έχει δηλωμένο στο www.fuelprices.gr αυτό πρέπει να έχει και στην αντλία! Επειδή δεν είναι απλή διαδικασία, έχουμε σκεφτεί να ενσωματώσουμε τέτοιο μηχανισμό στην εφαρμογή! Δεν είναι απλό, έχει αρκετή δουλειά και ως γνωστό εξελίσσουμε το fuelGR στον ελεύθερό μας χρόνο. Θα επανέλθουμε στο θέμα μελλοντικά.